by CENTI CENTI

Comisia Europeana a lansat recent o consultare adresata microintreprinderilor si IMM-urilor cu privire la evaluarea Regulamentului (CE) nr. 1935/2004 privind materialele care intra in contact cu alimentele (MCA).

Materialele care intra in contact cu alimentele (MCA) includ toate ambalajele alimentare, precum si articolele de bucatarie si de masa, cum ar fi tacamurile, paharele, farfuriile, bolurile etc. Acestea pot include, de asemenea, articole care nu au fost destinate initial sa vina in contact cu produsele alimentare, dar care, cu toate acestea, pot intra in contact in mod previzibil cu alimentele. In plus, MCA acopera materialele utilizate in fabricarea, prepararea, depozitarea si distributia profesionala de produse alimentare – de la benzile transportoare de ciocolata la cisternele pentru lapte. Pentru fabricarea MCA pot fi utilizate diferite tipuri de materiale care includ plastic, hartie, cauciuc, metal si sticla, dar si adezivi, cerneluri tipografice si materiale de acoperire folosite la finisarea obiectelor finale, precum si materiale compozite.

Consultarea vizeaza evaluarea modului in care abordarile, procedurile si procesele din regulament si punerea in aplicare a acestuia contribuie la protejarea sanatatii umane si asigura functionarea eficienta a pietei interne pentru MCA si se axeaza pe cerintele principale ale Regulamentului (CE) nr. 1935/2004. In special, aceasta consultare acopera abordarea pozitiva in materie de liste autorizate, procesele de evaluare a riscurilor  si de gestionare a riscurilor ale autoritatilor si ale operatorilor comerciali, precum si punerea in aplicare a bunelor practici de fabricatie (BPF), inclusiv schimbul de informatii de-a lungul lanturilor de aprovizionare privind MCA.

Regulamentul (CE) nr. 1935/2004 se refera numai la siguranta MCA in ceea ce priveste transferul substantelor chimice din MCA in alimente. Normele nu stabilesc nicio cerinta in materie de igiena pentru MCA si nici nu vizeaza deseurile sau impactul MCA asupra mediului; aceste aspecte sunt tratate in alte acte legislative ale UE.

Se analizeaza gradul sensibilizare a IMM-urilor cu privire la cerintele generale ale legislatiei referitoare la MCA si opiniile acestora cu privire la functionarea legislatiei. Sondajul colecteaza, de asemenea, informatii cu privire la modul in care legislatia afecteaza societățile si se adreseaza societatilor aflate de-a lungul lantului de aprovizionare al MCA. Acestea includ (dar nu se limiteaza la) fabricantii de materii prime, distribuitorii, laboratoarele specializate in asigurarea conformitatii, furnizorii de servicii de catering si comerciantii cu amanuntul.

Grupul tinta vizat de aceasta consultare este constituit din:

  • Producator de materii prime;
  • Producator de materiale si obiecte intermediare;
  • Producator de obiecte finale/prelucrator;
  • Comerciant cu amanuntul de MCA;
  • Importator/Distribuitor;
  • Intreprindere care desfasoara activitati de umplere/ambalare;
  • Operator din sectorul alimentar – prelucrator/producator de produse alimentare;
  • Operator din sectorul alimentar – comerciant cu amanuntul de produse alimentare;
  • Operator catering/Restaurant;
  • Consultant/laborator specializat în controlul conformitatii.

Prin urmare, va invitam sa va exprimaţi parerile şi sugestiile cu privire la consultarea publica a Comisiei Europene legata de evaluarea Regulamentului privind materialele care intra in contact cu alimentele (MCA), prin completarea chestionarului, pe care apoi va rugam sa ni-l transmiteti pe mail: centi@icia.ro sau fax: 0264-420667, pana cel tarziu 27 martie 2019. Persoana de contact: Cristina Balgaradean.

Raspunsurile dumneavoastra vor fi luate in considerare la pregatirea unui document de lucru al serviciilor Comisiei, elaborat de Comisia Europeana.

Informatiile pe care le furnizati vor fi tratate ca fiind confidentiale. Nu se va face legatura intre raspunsuri si respondentii individuali.

Va multumim pentru timpul acordat, facilitand astfel actiunea Comisiei Europene de a propune norme mai eficiente atat pentru consumatori, cat si pentru intreprinderi.

Cu deosebita consideratie,

Dr.ing. Simona Barsan

INCDO-INOE2000, filiala ICIA Cluj-Napoca

Director Centru de Transfer Tehnologic CENTI