by CENTI CENTI

Vineri, 28.03.2014, DG Enterprise and Industry a lansat o consultare publică pe tema etichetării produselor alimentare, destinată IMM-urilor care operează în sectorul alimentar.

Obiectivul consultării este acela de a colecta informații și date cantitative cu privire la caracteristicile IMM-urilor care ar putea fi afectate și la evaluarea modului în care diversele variante propuse ar putea avea un impact asupra acestora, în vederea stabilirii de către Comisia Europeană a viitoarelor sale iniţiative cu privire la etichetarea produselor alimentare.

Chestionarul care stă la baza consultării publice se adresează operatorilor din sectorul alimentar, inclusiv producătorilor de produse proaspete/produse agricole ușor procesate, procesatorilor/producătorilor de produse alimentare procesate, comercianților de produse agricole/alimentare (inclusiv pentru import/export), comercianților și companiilor de catering. Această consultare vizează companiile care vând produse destinate consumului final, precum și produse destinate unei procesări ulterioare.

Consultarea publică lansată acoperă întregul lanț de aprovizionare, de la producția materiei prime la vânzarea către consumatori, inclusiv produsele alimentare livrate de companiile de catering, pentru trei categorii de produse alimentare preambalate:

  • produse neprocesate, cum ar fi orez și legume deshidratate, făină de grâu, precum și alte produse considerate ca produse neprocesate de legislația UE;
  • produse alimentare obținute pe baza unui singur ingredient, cum ar fi ulei vegetal, suc de fructe, cafea, zahăr, pastă tomate, fructe și legume congelate;
  • produse al căror ingredient principal reprezintă mai mult de 50 % din compoziția produsului final, cum ar fi tomate în sos de tomate, pâine sau paste din făină de grâu, ton în conserva.

Datele obținute de la IMM-uri, în cadrul acestei consultări, vor fi folosite Raportul Comisiei Europene privind etichetarea produselor alimentare.

Studiul conținând rezultatele centralizării și analizei răspunsurilor IMM-urilor la această consultare, precum și Raportul Comisiei vor fi publicate ulterior, pe următorul website: http://ec.europa.eu/dgs/health_consumer/index_en.htm

Prin completarea chestionarului legat de consultarea publică lansată de Comisia Europeană, puteţi  să furnizaţi informații utile și să influențaţi direcţia viitoarelor inițiative Europene privitoare la etichetarea produselor alimentare.

Dacă doriţi ca să contribuiţi la viitoarele iniţiative ale Comisiei Europene referitoare la etichetarea produselor alimentare, vă rugăm să completaţi chestionarul pe care îl găsiţi aici (nu vă va lua decât 10 minute) şi să ni-l retrimiteţi pe mail: centi@icia.ro sau fax: 0264 420667 până cel târziu 15 mai 2014.

FOARTE IMPORTANT! ŞI PĂREREA DUMNEAVOASTRĂ CONTEAZĂ!