by CENTI CENTI

Comisia Europeana a lansat recent o consultare adresata microintreprinderilor si IMM-urilor cu privire la traducerea electronica.

Traducerea automata poate permite intelegerea rapida si usora a cererilor de informatii, corespondenta si alte informatii primite intr-o limba straina, intr-un mod care era de neimaginat in trecut. Insa, trebuie sa tinem cont de faptul ca acest tip de traducere nu se ridica la nivelul de calitate al traducerilor profesionale umane.

Comisia Europeana intentioneaza sa ofere tuturor IMM-urilor din UE accesul gratuit la instrumentul utilizat in prezent de institutiile europene si de administratiile publice din intreaga UE. Inainte de a face acest pas, se doreste buna intelegerea a nevoilor IMM-urilor in acest context si situatiile in care IMM-urile ar utiliza instrumentul de traducere mentionat si alte instrumente lingvistice dezvoltate in prezent.

Prin urmare, va invitam sa va exprimati parerile si sugestiile cu privire la consultarea publica a Comisiei Europene legata de utilizarea traducerii, prin completarea chestionarului, pe care apoi va rugam sa ni-l transmiteti pe mail: centi@icia.ro sau fax: 0264-420667, pana cel tarziu 17 ianuarie 2020. Persoana de contact: Cristina Balgaradean.

Raspunsurile dumneavoastra vor fi luate in considerare la pregatirea unui document de lucru al serviciilor Comisiei, elaborat de Comisia Europeana.

Informatiile pe care le furnizati vor fi tratate ca fiind confidentiale. Nu se va face legatura intre raspunsuri si respondentii individuali.

Va multumim pentru timpul acordat, facilitand astfel actiunea Comisiei Europene de a propune norme mai eficiente atat pentru consumatori, cat si pentru intreprinderi.

 

Cu deosebita consideratie,

Dr.ing. Simona-Clara BARSAN

Director Centru de Transfer Tehnologic CENTI Cluj-Napoca