Titlu proiect: BISNet Transylvania – Services in support of business and innovation
Acronim: BISNet Transylvania
Contract nr.: 880115
Program: Programme for the Competitiveness of Enterprises and small and medium-sized enterprises (Topic: COSME-EEN-SGA4) 

Înființată în anul 2008 ca inițiativă a Comisiei Europene, Enterprise Europe Network este cea mai mare rețea internațională care oferă servicii specializate de consiliere în afaceri și inovare, sprijinind în mod gratuit antreprenorii, start-up-urile și întreprinderile mici și mijlocii (IMM) să se dezvolte și să inoveze la nivel internațional.  

Enterprise Europe Network este gestionată de Consiliul European pentru Inovare și Agenția Executivă pentru IMM-uri – EISMEA. 

Enterprise Europe Network reunește aproximativ 3.000 de experți din peste 60 de țări din întreaga lume, asigurând astfel o abordare internațională a serviciilor de consiliere pentru IMM-uri. 

Beneficiind de informații și acces direct la structurile Comisiei Europene (CE), experții din cele peste 600 de organizații membre Enterprise Europe Network, cum ar fi camere de comerţ şi industrie, centre de transfer tehnologic, institute de cercetare, universităţi, agenţii de dezvoltare regionale etc., contribuie la creșterea competitivității economice și capacității de inovare prin furnizarea de servicii integrate de afaceri și inovare  

IMM-urile din Transilvania vor putea beneficia, în mod gratuit, din partea experților Enterprise Europe Network, de servicii de consiliere personalizate, organizare de evenimente și training-uri pe următoarele tematici: 

  1. internaționalizare, pentru a asigura accesul pe piețele internaționale, prin analiza informațiilor despre aceste piețe, identificarea piețelor potrivite de extindere a afacerilor, a condițiilor locale de desfășurare a unei afaceri și pentru consolidarea capacității totale de dezvoltare a IMM-urilor. 
  2. consolidare a capacităților de desfășurare a afacerilor transfrontaliere și extinderea în cadrul pieței unice și a piețelor țărilor terțe, prin informații despre standardele, legislația și politicile UE, dar și despre aspecte legate de drepturile de proprietate intelectuală. 
  3. acces la finanțare, prin identificarea de fonduri UE și pentru dezvoltarea afacerii și inovare dar și pentru activități de cercetare-dezvoltare. 
  4. cercetare, inovare și transfer tehnologic, pentru creșterea competitivității tehnologice și a performanțelor în crearea de produse, servicii și procese noi sau îmbunătățite. 
  5. digitalizare, pentru creșterea capacității de dezvoltarea a unor produse și servicii automatizate care pot aduce beneficii imediate pentru utilizator.  
  6. reziliență și sustenabilitate, pentru a facilita tranziția către un model de afaceri eficient și susținut din punct de vedere economic, ecologic și social.  

În contextul pandemiei de COVID-19, serviciile oferite Enterprise Europe Network s-au adaptat rapid venind în ajutorul IMM-urilor afectate de criză. Astfel, Enterprise Europe Network a pus la dispoziția organizațiilor sale membre un forum special dedicat COVID-19, unde, pe lângă informații și măsuri actualizate cu regularitate, sunt aduse în prim plan cereri și oferte de produse, servicii și tehnologii direct legate de lupta împotriva pandemiei de coronavirus. 

Totodată, în baza de date Enterprise Europe Network, care numără peste 50.000 cereri și oferte de afaceri și tehnologie, profilele de cooperare care tratează subiecte legate de COVID-19 sunt analizate cu prioritate și promovate mult mai rapid. Astfel, organizațiile membre ale rețelei acordă o atenție deosebită profilelor care promovează soluții anti-COVID-19 (cum ar fi măști, echipamente, soluții dezinfectante, aparate și orice tip de inovație care vine in sprijinul luptei anti-COVID), iar producătorii și furnizorii au fost imediat puși în contact cu solicitanții.  

În contextul COVID-19 reprezentații organizațiilor membre Enterprise Europe Network au fost permanent la dispoziția IMM-urilor prin discuții telefonice și, mai ales, întâlniri on-line, astfel încât serviciile de consultanță specializată au putut fi oferite fără niciun impediment. Totodată, Enterprise Europe Network a oferit IMM-urilor posibilitatea de a participa la evenimente de brokeraj sau matchmaking în format virtual care, s-au bucurat de o participare numeroasă și un succes neașteptat. 

Mai mult, pentru a face față crizei din domeniul sănătății, s-au pus bazele platformei “Care & Industry together against CORONA”, realizată de Flanders’Care – programul guvernului flamand care se concentrează pe inovare și antreprenoriat în sănătate – și Enterprise Europe Network Flanders.  

Data începerii contractului: 01.01.2020
Data încheierii contractului: 31.12.2021
Durata proiectului: 24 luni 

Parteneri: 

  • P1 – AGENTIA DE DEZVOLTARE REGIONALA NORD-VEST  
  • P2 – AGENTIA PENTRU DEZVOLTARE REGIONALA CENTRU 
  • P3 – UNIVERSITATEA TEHNICA CLUJ-NAPOCA 
  • P4 – INSTITUTUL NATIONAL DE CERCETARE DEZVOLTARE PENTRU OPTOELECTRONICA INOE 2000 
  • P5 – INSTITUTULUI NATIONAL DE CERCETARE DEZVOLTARE PENTRU INGINERIE ELECTRICA ICPE-CA BUCURESTI 
  • P6 – CAMERA DE COMERT SI INDUSTRIE BRASOV 
  • P7 – FILIALA TRANSILVANIA A ASOCIATIEI ROMANE PENTRU INDUSTRIA ELECTRONICA SI DE SOFTWARE 

Buget: 

Valoarea totală proiect: 1 236 756,35 Euro
Valoarea totală partener P4: 302,367.03 euro
Valoare contribuție UE:  160 908,00 Euro

Detalii: ec.europa.eu