by CENTI CENTI

Agenţia de Dezvoltare Regională Nord–Vest împreună cu Institutul de Cercetări pentru Instrumentaţie Analitică (ICIA) Cluj-Napoca, departamentul Centrul de Transfer Tehnologic – CENTI, au organizat în data de 8 decembrie a.c. evenimentul regional intitulat: Oportunităţi de Colaborare în Domeniul Energiilor Regenerabile.

Evenimentul face parte din activităţile prevăzute în sub-proiectul TREC – Cluster Transnaţional în Domeniul Energiei Regenerabile. finanţat în cadrul proiectului SMART+ din Programul European de Cooperare Teritorială INTERREG IVC.

TREC este implementat sub coordonarea ADR NV alături de alţi patru parteneri: ICIA CENTI Cluj-Napoca, Centrul de Cercetări şi Tehnologii/ Institutul pentru Aplicaţii şi Tehnologii în Carburanţi Solizi – CERTH şi Societatea de Management al Deşeurilor – DYADIMA din Regiunea Macedonia de Vest (Grecia) şi Centrul German de Cercetări în Biomasă DBFZ din Regiunea Saxonia (Germania). Scopul sub-proiectului TREC este transferul de bune practici în domeniul constituirii de structuri asociative de tip cluster, asigurând un flux de informaţii din domeniul energiilor regenerabile, prin angrenarea unor organizaţii interesate din regiunile partenere ale celor 3 ţări implicate.

Evenimentul regional desfăşurat la Cluj-Napoca şi-a propus prezentarea oportunităţilor de colaborare în domeniul energiilor regenerabile şi a fost adresat tuturor organizaţiilor interesate să devină membri TREC – Cluster Transnaţional în Domeniul Energiilor Regenerabile prin întărirea colaborării dintre IMM-uri, universităţi, institute de cercetare, autorităţi locale şi alte instituţii care oferă servicii conexe în domeniul energiei regenerabile, în vederea obţinerii de beneficii comune economice, sociale si de dezvoltare regională.

Clusterul clujean va urma modele de succes precum cele de la Silicon Valley (SUA) – high tech, Hollywood (SUA) – industrii creative, Bio Valley (Elveţia) – biofarmaceutice, Gucci (Italia) – îmbrăcăminte sau OekoEnergie (Austria) – energii regenerabile.

Prezentarea sub-proiectului TREC, precum şi a beneficiilor clusterelor inovative au fost realizate în deschiderea evenimentului de către domnul Gergely Torok (ADR NV), managerul de proiect.

Dl. Ion Mărculescu, în calitate de secretar executiv al clusterului pe electrotehnică ETREC, a făcut o prezentare de bune practici în ceea ce priveşte crearea şi funcţionarea clusterul ETREC, creat în anul 2010 pe platforma SC Electroprecizia SA Săcele, judeţul Braşov.

În continuare, domnul Daniel Mirăştian, reprezentant al ADR NV, a făcut o prezentare a rezultatelor obţinute în urma realizării unui studiu cu privire la situaţia existentă în domeniul utilizării energiilor regenerabile, precum şi o analiză SWOT a potenţialului de utilizare a acestui tip de energii în judeţul Cluj.

Obiectivele şi o primă variantă a statutului clusterului TREC au fost prezentate de către domnul Prof. univ. dr. Alexandru Naghiu, reprezentant ICIA-CENTI Cluj-Napoca. Totodată, în cadrul evenimentului au fost dezbătute aspecte legale privind constituirea clusterului TREC, dar şi posibilităţi de finanţare în domeniul energiilor regenerabile.

Evenimentul s-a bucurat de prezenţa a 43 de participanţi din rândul IMM-urilor şi întreprinderilor mari din domeniul energiilor regenerabile (producţie de energie şi servicii), autorităţi (locale şi regionale), unităţi de cercetare (universităţi, institute, licee), intermediari (firme de consultanţă, camere de comerţ, centre de transfer tehnologic, bănci, media), în final fiind semnate nu mai puţin de 13 declaraţii de interes în vederea acceptării ca membru al acestei structuri asociative.

Firmele si institutiile din judetul Cluj, interesate sa se inscrie in clusterul pe energii regenerabile, sunt invitate sa completeze si sa semneze Declaratia de interes (download aici) si sa o trimita pe mail centi@icia.ro sau  fax: 0264-420667, in atentia doamnei Simona Barsan.


Prezentări:

1. Prezentare proiect
2. Prezentare ETREC
3. Rezultate studiu
4. Obiective cluster
5. Cadru legal
6. Oportunitati de finantare


[nggallery id=13]