In toamna anului trecut, CENTI Cluj-Napoca a participat in cadrul unui consortiu transnational la apelul pentru depunerea de subproiecte în domeniul inovării, cercetării şi dezvoltării tehnologice a IMM-urilor, lansat de INTERREG IVC prin proiectul SMART+. Propunerea de subproiect a fost intitulat Trans-national Renewable Energy Cluster – TREC si viza, in esenta, crearea unui cluster format din reprezentanti ai mediului de afaceri, cercetare si autoritati publice din Judetul Cluj, Regiunea Macedonia de Vest din Grecia si Regiunea Saxonia din Germania, insotit de activitati de transfer de bune practici in managementul si gestiunea de clustere.

În urma evaluării finale şi selecţiei subproiectelor din luna februarie 2011, propunerea de subproiect a fost selectata pentru finantare, cu o valoare totala de 216951,75 Euro, cu o perioada de implementare de 24 luni, cuprinsa intre mai 2011- aprilie 2013.

Prin implementarea subproiectului TREC, judetul Cluj va avea beneficii de ordin economic, social si de mediu, stimuland inovarea si competitivitatea regional. De asemenea, actiunile proiectului au ca scop sustinerea cercetarii in domeniul energiilor verzi, transferul de cunostinte si metodologii incurajand IMM-urile sa adere la clusterul de energii regenerabile, realizand avantajele rezultate din acest fapt.

  • Consortiul transnational al subproiectului TREC este alcatuit din urmatorii:
  • Agentia de Dezvoltare Regionala Nord-Vest ADR NV – Coordonator;
  • Institutul de Cercetari pentru Instrumentatie Analitica Cluj-Napoca, departamentul CENTI – partener P1;
  • Centrul de Cercetari si Tehnologii / Institutul pentru Aplicatii si Tehnologii in Carburanti Solizi, CERTH/ISFTA, regiunea Macedonia de Vest, Grecia – partener P2;
  • Societatea de Management al Deseurilor din regiunea Macedonia de Vest, DIADYMA SA, Grecia – partener P3;
  • Centrul German de Cercetari in Biomasa DBFZ, regiunea Saxonia, Germania – partener P4.

(12 mai 2011)