by CENTI CENTI

24 noiembrie 2010, Sala Palatului, Bucuresti

Bioenergia a fost drept numita de un ziar important din Romania ca “Afacerea deceniului” pentru tara, o ramura de afaceri neexploatata pana in momentul de fata. Romania are un potential ridicat de bioenergie atat din punct de vedere al padurilor cat si al agriculturii. Suprafata totala de paduri este de 63.700 km² in Romania, din care 60% este in munti. Volumul total de lemn in padurile din Romania este de aproximativ 1,6 miliarde m².

Din punct de vedere al agriculturii Romania are in jur de 148.000 km², din care 94.200 m² este tren arabil. Reziduurile de la de la culturile agricole se pot folosi in intregime ca biocombustibil.

Biogazul reprezinta deasemenea o parte importanta a bioenergiei, rezultat al fermentarii anaerobe a deseurilor organice cum ar fi: gunoiul de la animale, deseurile provenite de la industria alimentara, noroi ecologic, deseurile ramase dupa tratamentul apei utilizate.

Oportunitatile de utilizare a biomasei au fost dezvoltate in ultimii ani dupa ce Romania a adaptat legislatia privind energia regenerabila. De aceea, REECO, organizator international de targuri si conferinte pentru energie regenerabila in intreaga Europa, si-a propus sa organizeze A III-a Conferinta Internationala – Bioenergia in Romania.